Skrelia

Skrelia er en av Lyngdals vakreste tursteder. En vandretur til Skrelifossen kan anbefales for alle i alle aldre og fysisk form. Dersom man kun ønsker nydelig natur, uten å gå en lengre tur, kan man stoppe allerede ved Skrelifallan som ligger ca 400 meter fra parkeringsplassen. Allerede her får man følelsen av å være på høyfjellet, selvom man kun befinner seg 300 moh. Ta gjerne med både badetøy og niste og nyt den til synet av det tilsynelatende endeløse fossefallet som renner nedover det blankskurte svaberget, fjorden og havet. Det er gode bademuligheter på stedet!

Skrelifallan er et godt utgangspukt for videre turer. Det finnes tre merkede rundturer. Den korteste, på under 2 km, går opp til Sandvann. Runden til Rassvæta er på 3,6 km og går opp til en gammel bosetning der det bodde folk fram til 1950-årene. Den lengste runden går opp til Homsvann og er på 4,6 km. Her får du utsikt innover heiene og Homsknipa i tillegg til utsikten sørover. Fra 2 – 3 timer bruker du gjennom Rassveda, rundt Sandvann og Homsø. Stiene passerer bekker og våte partier, godt fottøy anbefales. Det er også mulig å gå ned langs fossen og ned til fjorden. Her finnes rester av gamle møller og et sagbruk.

For å komme seg til Skrelia fra Lyngdal tar man av fra Fv43 og følger skilting mot Åpta. Etter ca 2,5 km tar du til venstre hvor det er skiltet mot Skreli. Herfra er det 9,5 km til parkeringsplass og starten på turløypene. God tur!

Comments

comments

Translate »