Saltstraumen

Rundt 30 kilometer utenfor Bodø ligger Saltstraumen, verdens sterkeste tidevannsstrøm. Naturfenomenet oppstår hver 6. time ved at omtrent 440 kubikkmeter med vannmasser passerer gjennom det 3 kilometer lange og 150 meter brede sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden med en hastighet på 37 km/t.

Det dannes samtidig strømvirvler som kan bli opp til 10 meter i diameter og med en dybde på 4-5 meter. Tidevannet styres av månen. I mars måned er det størst forskjell på tidevannet og strømmen er da på sitt sterkeste. Aller sterkest når det er fullmåne.  Tidspunktet for når strømmen er på sitt sterkeste varierer, se tidevanntabellen for hvilke klokkeslett som gjelder den dagen du skal besøke Saltstraumen. Tidevannstabell fås ved henvendelse til turistinformasjonen eller på www.visitbodo.com

Saltstraumen er et verdenskjent fiskeeldorado for havfiske med rike forekomster av bl.a. sei, torsk, steinbit og kveite. Sei er spesialiteten, og verdens største sei tatt på stang (22,7 kg) er fisket i Saltstraumen. Et opphold i Saltstraumen byr på en rekke aktiviteter og opplevelser. Dersom du ønsker å fiske, kan du enten fiske fra land eller gå ut med båt. Det er flotte muligheter for fjellvandring, bl.a. til de vakre Børvasstindene, og du kan vandre langs forn-minnestier hvor bosettinger opptil 10.000 år gamle er funnet.

Kilde: Visitbodø

 

Comments

comments

Translate »