Gdansk er blitt en populær destinasjon for reiseglade nordmenn på utkikk etter et nytt land, en ny by, nye opplevelser, strandliv eller bare rimelig shopping, spa og uteliv.

Litt om Gdansk

Gdansk ligger helt nord i Polen, og er landets fjerde største by med rundt 480.000 innbyggere. Byen regnes som Polens mest interessante etter Krakow. Kanskje ikke så rart når byen først ble omtalt i år 980 og området i og rundt Gdansk har vært bosatt siden steinalderen.

De fleste er klar over at skuddene i Sarajevo startet 1. verdenskrig. Det er derimot ikke så mange som er klar over 2. verdenskrig startet etter skuddene mot Westerplatte utenfor havnen i Gdansk den 1. september 1939. Det sies at omtrent 90% av byen ble ødelagt under krigen, noe man ikke ville trodd om man så byen den dag i dag. Det meste av byens indre er restaurert og gjenoppbygget i den opprinnelige stilen fra 1500 og 1600-tallet.

Byen har vært en stor havneby langs Østersjøen i hundrevis av år og skipsfartsnæringen spiller fortsatt en stor rolle i økonomien til Gdansk, sammen med turistnæringen.


Verd å vite

Språk: Polsk
Valuta: Polske Złoty (PLN). 1 PLN tilsvarer ca 2,35 NOK
Tidsforskjell: Ingen forskjell fra Norge
Elektrisitet: Europeisk standard 230V
Pass og visum: Det er ikke visumplikt for nordmenn i Polen, men pass er eneste gyldige identifikasjonsdokument for norske borgere og nødvendig å ha med.


Hvordan komme seg til Gdansk?

Flyplassen ligger kun 10 kilometer unna sentrum av Gdansk og har gode forbindelser med en rekke europeiske byer. Fra Norge kommer man seg hit direkte med fly fra blant annet Oslo, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Sandefjord og Ålesund.


Overnatting

Når det kommer til bosted har man en rekke valgmuligheter og prisklasser. Det er generelt rimelig å overnatte i Gdansk. Ønsker du deg litt luksus kan du for eksempel bo på Hilton Hotel med 5 stjerner og svømmebasseng. Det er kan være et godt alternativ å leie leilighet, dette er spesielt praktisk om man er flere som reiser på tur sammen. Da får man mye for pengene! En annen billig løsning er å finne overnatting via Airbnb eller sjekke inn på et av byens mange hostels.


Transport

Til fots. Gdansk er relativt lite og du kan enkelt komme deg rundt i gamlebyens gater til fots. Fra gamlebyen har du nesten alle hovedattraksjonene innen gangavstand.

Uber. I motsetning til Norge, opererer Uber for fullt i Polen. Et flott og rimeligere alternativ til taxi. I tillegg enkelt å ordne via mobilapp. Uber er et ypperlig valg dersom man er flere som reiser sammen.


Buss og tog. Det går hyppige avganger mellom Gdansk, Sopot og Gdynia, den såkalte trippel-byen. Det er automatiserte billettkiosker på stasjonen Gdansk Glowny hvor betaling kan gjøres med kredittkort og engelske instruksjoner er tilgjengelige. Billettene varierer mellom 4-6 PLN avhengig av avstanden. En 24-timers billett kan også være aktuelt dersom man ønsker å dekke all transport innenfor Gdansk, Sopot og Gdynia. Prisen ligger på rundt 23 PLN.

Båt. I løpet av sommermånedene vil det også være mulig å komme seg fra gamlebyen til Westerplatte. Turen har flere stopp underveis og koster kun 10 PLN hver vei og har flott utsikt langs elva.


Mat og drikke

Maten er naturligvis dyrest på de typiske stedene turistene oppsøker, men likevel vil man kunne få fine hovedretter til langt under hundrelappen også her. En tur innom den italienske restauranten Fellini ved havna eller Rekawiczka ved den gyldne porten er å anbefale. Dersom du er et ekte frokostmenneske bør frokosten på Goldwasser sjekkes ut. Er du jakt etter et sted for å slappe av, spille brettspill og drikke en drink eller to er Pixel plassen å besøke. Her lager bartenderne unike drinker ut i fra hvilke drinker du liker fra før. Absolutt verd et besøk.


Shopping

Klesbutikkene er stort sett ikke å finne i gamlebyen, her er det mest lokalmat, håndverk og kunst.  Dersom man ønsker å handle klær og sko anbefales det å ta turen innom kjøpesenterne. De kjente merkevarene ligger på omtrent samme prisnivå som i Norge, men man vil kunne gjøre gode kjøp på lokale butikker.

Designer Outlet
En outlet der de selger fjorårets modeller av kjente merkevarer som Adidas, Nike, New Balance, Calvin Klein, Levis, Guess, Lacoste og mange flere. Lokalisert kun en 15 minutters taxitur fra sentrum og selger varer for kun en brøkdel av prisen.

Galeria Baltycka
For å komme hit kan du ta taxi i 10-15 minutt eller ta trikken. Kjøpesentret har rundt 200 butikker og er det største og mest kjente i området.

Madison
Dette kjøpesenteret ligger i gåavstand fra gamlebyen og huser rundt 100 butikker.


Noen av byens attraksjoner

Gamlebyens vakre porter.
For å komme inn i den mest populære delen av byen, må du passere minst en av portene. Kommer du fra øst passerer du den grønne porten (Brama Zielona) som ligger langs elven Motława. Porten ble bygget for å huse polske konger som kom på besøk, men ble kun brukt en gang. I dag huser porten det nasjonale museet som byr på ulike utstillinger, møter, konferanser og forestillinger. I tillegg ligger kontoret til tidligere president Lech Walesa her.
 I motsatt ende finner du den gyldne port (Zlota Brama). Fra utsiden kan du se symbolene som representerer verdiene av byens verdier som fred, frihet, rikdom og berømmelse. Og fra innsiden, fra gågaten kan du også se symboler som representerer forsiktighet, rettferdighet og harmoni. På slutten av 1800-tallet var den gyldne porten hovedkvarteret til kunstskolen, ledet av en av byens store kunstner, Johan Schultz. Siden har porten blitt brukt av foreningene til de polske arkitektene.
Dette er de to mest omtalte portene, men det finnes enda flere.


Museet for andre verdenskrig
Andre verdenskrig begynte da Tyskland angrep det polske militærdepotet på Westerplatte, like utenfor Gdansk. En komplisert historie som krevde ca 55 millioner liv. I mars 2017 åpnet de museet. Inni det unike bygget huses en rekke installasjoner som gir en samlet internasjonal fremstilling av krigen med i alt 25 000 elementer. En stor andel av elementene er donert til museet av private. Fremstillingene er delt inn i 18 tematiske seksjoner, som gjenspeiles i utstillingslokalene. Det anbefales å sette av rundt 3 timer her og inngang for voksne koster PLN 23.

Mariakirken
Mariakirken sies å være verdens største mursteinskirke og er imponerende stor. Det tok 150 år å fullføre den. Som mange andre bygninger i Gdansk ble også denne ødelagt under andre verdenskrig, men igjen oppbygd. På innsiden kan man finne gotisk, manneristisk og barokkstil. Orker man å ta trappene opp i kirketårnet blir man belønnet med en fabelaktig utsikt over byen.

Mariagaten
Eller Ulitsa Mariacka som den heter på polsk, er en sjarmerende gate som kunne lett vært et sted tatt ut i fra Harry Potter filmene. I flere århundre har gaten trukket til seg bohemer, musikere og kunstnere. Gaten er fylt med ravboder og det finnes flere gallerier og verksted. På bildet over ser du Mariagaten som strekker seg opp mot Mariakirken ovenfra. Under ser dere en av mange vakre inngangspartier i gaten.

Kranen
Et kjent landemerke i Gdansk. Kranen ble bygget på 1300-tallet. Den gangen var Gdansk en av de viktigste hansabyene. Kranen ble brukt til å laste skuter og var i lang tid den største i både Europa og verden. Den kunne løfte hele 2 tonn. I dag er kranen et landemerke og har tilknytning til sjøfartsmuseet i Gdansk. Som mange andre bygninger i byen ble også kranen ødelagt under andre verdenskrig, og bygget opp igjen i etterkrigstiden.

Langtorget
Langtorget, eller Długi Targ ligger mellom den grønne porten og rådhuset. Her var det tidligere hovedbymarkedet, mens det den dag i dag er kjerneområdet for turistene. Et åpent område med nydelig arkitektur, restauranter og boder fylt med rav. Også her er de fleste byggene, på lik linje med resten av gamlebyen gjennbygget og restaurert i opprinnelig stil i etterkrigstiden.

Det gamle rådhuset
Dette bygget har du garantert sett om du har sett bilder fra Gdansk. Bygget er opprinnelig fra 1200-tallet, men ble ødelagt i storbrannen på 1556. Det ble gjenreist og modernisert og er i dag et historisk museum. For noen kroner er det mulig å komme inn i rådhuset og ta turen opp ca 50 meter opp i det totalt 81,5 meter høye tårnet. På toppen av bygget står en statue i naturlig størrelse av en av den tidligere polske kongen Sigismund II August.

Neptunfontenen
På markedsgaten, like utenfor det gamle rådhuset, ligger neptunfontenen. Statuen ble laget i 1620 og er det eldste monumentet i Polen som ikke har med kristendommen å gjøre.

Westerplatte
Slaget på Westerplatte den 1. september 1939 startet den andre verdenskrigen som skulle koste rundt 55 millioner menneskeliv.  Westerplatte er en halvøy like utenfor Gdansk. Da Tyskland invaderte Polen var det millitære styrker som holdt til på Westerplatte. I dag kan man se monumentet som ble bygget for å hedre de som forsvarte Westerplatte den skjebnesvangre dagen i 1939, gravene til de polske krigsheltene, ruiner av kasernene og vakthusene. Etter krigen ble et av vakthusene omgjort til museum. Ved inngangen står det to 280 mm granater fra det tyske slagskipet «Schleswig-Holstein»

Dyreparken
25 kilometer fra gamlebyen ligger Oliwa Zoo, En av Øst-Europas beste dyreparker. Den er åpen alle dager hele året, og inngangsbilletter for en familie på fire koster ikke mer enn en hundrelapp. Her kan man se alt i fra fugler, amfibier, reptiler og pattedyr. Totalt finnes det 51 forskjellige arter. Parken er familievennlig og har et eget område hvor barna kan være sammen med geiter, sauer, griser, lama og kaniner. Som i dyreparker flest arrangeres det fóringer for publikum.

Amber sky
Akkurat som at London har The London Eye, har Gdansk sin Amber Sky. Et pariserhjul som tar deg opp i høyden slik at du får en oversiktlig utsikt over byen. 

Markeder

Dominikanermarkedet. Om du besøker byen i starten av August kan du oppleve det årlige dominikanermarkedet i gamlebyen. Markedet er Europas største innen antikviteter og har vært en tradisjoner tilbake til 1260. Det har blitt arrangert hvert år siden, men unntak av noen år under andre verdenskrig. Her finner du alt i fra bakverk, kunst, smykker, mat, blomster, grønnsaker og mye mer! 

Julemarked. Reiser du i førjulstiden kan du ta en titt på julemarkedet som arrangeres årlig på Targ Węglowy. Torget byr på julestemning med julemusikk, boder pyntet i julelys og duften av vingløgg og røkt kjøtt. Smak på deilig polsk mat og kjøp med deg delikatesser og håndverk.

Comments

comments

Translate »